De koeien over het hoofd gezien……

Onlangs vroeg een bezoeker van de Gaasperzoom aan mij: ‘Heb ik de koeien over het hoofd gezien?’ Ik vertelde dat dit onwaarschijnlijk was, aangezien koeien grote hoofden hebben.
Overigens begreep ik de vraag wel; op dat moment bevonden er zich maar vier in de zoom; de andere acht staan, samen met de stier, in de wei van de boer aan de zuidkant.

De bedoeling mag duidelijk zijn: wij hopen dat de stier (met de prachtige naam ‘Iracabal’) voor kalfjes gaat zorgen. Met de vorige stieren hebben we op dit vlak weinig geluk gehad.  Hopelijk komt er volgend jaar weer jonge aanwas.

Aangezien onze Gasconne-koeien stamboekvee is, worden, ook aan de stieren, hoge eisen gesteld. Overigens zijn de in Nederland geboren dieren onlangs gekeurd door Franse Gasconne-keurmeesters. De resultaten waren goed; we kijken uit naar het eindrapport!

Al met al gaat het goed met het project. Er is een stabiele groep herders en de bezoekers van de Gaasperzoom zijn over het algemeen behoorlijk enthousiast.
Er is voldoende ruimte voor mens en koe!

Er zijn weinig ‘regels’; deze koeien zijn over het algemeen rustige grazers. Het zijn evenwel geen huisdieren. Het is het noodzakelijk dat u ten allen tijde voldoende afstand houdt.  Loop of fiets ruim om ze heen. Leest u ook even de bordjes die bij de ingangen geplaatst zijn?

U vindt ons ook op Facebook: <koeien in de gaasperzoom>

De herders van de Gaasperzoom, uw gastvrouwen en gastheren, zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden en wensen u een prettige wandeling.

Theo Pordon

IMG_6995[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: