Herdenken en vieren op 4 en 5 mei 2020 in Gein3dorp

Het had 5 mei feest moeten zijn in Gein3dorp. De straten in Gein3dorp zijn vernoemd  naar 20 in de Tweede Wereldoorlog gedode verzetsstrijders die werkten voor verzetskranten. Hun verhalen wilden we op 5 mei delen. De voorbereidingen voor de viering van 75 jaar Bevrijding en 35 jaar Gein3dorp waren al in 2018 gestart. Echter, door het Coronavirus kan het feest niet doorgaan. Voorlopig is de viering uitgesteld naar 2 september. Dan is het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Maar dat betekent niet dat op 4 en 5 mei niets gedaan kan worden. Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid!

4 mei
Vier ook 75 jaar vrijheid. Doe mee en hang 4 mei de Nederlandse vlag halfstok. Speel je trompet, doe dan mee met de ‘4 mei taptoe’. Speel even voor 20 uur op je trompet buiten de taptoe. Zie https://www.4en5meiamsterdam.nl/nl/taptoe
Samen staan we om 20 uur 2 minuten stil!

Ik ben vanavond 2 minuten stil

Verhalen
Het 4-5 mei Comité Amsterdam brengt dit jaar een aantal verhalen in de vorm van een podcast. Met verhalen van onder meer Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, de podcast De Soldaat van Zandvoort en verhalen bij de fotoserie Gaten in de Stad.
Bekijk de podcast https://www.4en5meiamsterdam.nl/nl/podcast

Na de Dam
Al jaren organiseert Theater Na de Dam na de Nationale Dodenherdenking door het hele land optredens en voorstellingen waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Zangers, acteurs, cabaretiers en andere artiesten houden zo de betekenis van herdenken en vrijheid levend.

De uitzending Na de Dam is een initiatief van Theater Na de Dam, ITA en de NOS, en wordt na de herdenking uitgezonden op NPO1 vanuit een leeg Internationaal Theater Amsterdam. Winfried Baijens presenteert het programma met dichters, acteurs en zangers. Onder andere Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende Snijders en acteurs van het ITA Ensemble maken met muziek en verhalen duidelijk wat en waarom we herdenken. Sommige artiesten doen dat zelfs vanuit hun eigen huiskamer. Na de Dam wordt geregisseerd door Ivo van Hove en is te zien op 4 mei, 20.45-21.55 uur, op NPO1.

%d bloggers liken dit: