Vergeten Helden

Schaduwhelden presenteert in samenwerking met De Balie, Theater na de Dam en St Julius Leeft!:

V E RG E TEN H E LD EN
Een theatervoorstelling met schilderijen.

Deze theatrale lezing bestaat uit verhalen van vijf helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. Zij wisten al voor hun gevecht tegen de nazi’s en de Japanners, wat het is om gediscrimineerd te worden. Ze waren homoseksueel, hadden een andere cultuur of kleur of waren vrouw. Om diezelfde redenen zijn ze ook ná de oorlog in de schaduw gebleven. In Vergeten Helden spreken zij zich nu uit:

De celliste Frieda Belinfante werkte samen met Willem Arondeus bij de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam. Coosje Ayal leefde vechtend tegen de Japanners dertig maanden in de jungle op Nieuw Guinea met een guerrilla-peloton. Zowel de Curaçaoënaar George Maduro als Arubaan Boy Ecury pleegden belangrijke daden van verzet voordat ze werden verraden en door de Duitsers vermoord. Deze reading is een voorloper van wat later een veel breder programma wordt met theater, educatie en community betrokkenheid.

COOSJE AYAL Dewi Reijs
WILLEM ARONDEUS Vastert van Aardenne BOY ECURY Jeffrey Spalburg
GEORGE MADURO Thom Hoffman FRIEDA BELINFANTE Paulette Smit

Teksten Ger Beukenkamp, Paulette Smit Regie John Leerdam
Schilderijen Herman Morssink
Muziek Esther Apituley.

Vormgever Joffrey van Vliet
Idee en Productie Catharsis producties, Conny Groot

VERGETEN HELDEN is via livestream te zien op 4 mei om 17.00 uur vanuit De Balie. Om 21.00 uur ihkv Theater na de Dam.
BEIDE TIJDSTIPPEN VIA DE WEBSITE VAN DE BALIE online en gratis te bezoeken :https://debalie.nl/programma/vergeten-helden-04-05-2021/

%d bloggers liken dit: