Herdenking 80 jaar

Op 5 februari 2023 is het 80 jaar geleden dat Lambert Rima, Willem Gerrese en Willem Gertenbach zijn doodgeschoten op de Leusderheide. Willem Gertenbach is begraven in Zandvoort. Willem Gerresse en Willem Gertenbach liggen op de erebegraafplaats Bloemendaal, waar ook Jan van der Neut begraven is. De straten in Gein3Dorp hebben hun naam gekregen. Monique Verkerk was namens de Vereniging Gein3Dorp bij de herdenkingen in Zandvoort en Bloemendaal. Namens alle Gein3Dorpers legde zij bloemen bij de graven.

Uit de herdenkingskrant Het Parool is: wees Trouw aan De Waarheid in Vrij Nederland

Op 12 december 1942 is het eerste ‘Parool-proces’. Het zijn 23, vooral jonge mannen, waaronder Frans Goedhart, die worden beschuldigd van ‘vervaardiging en verspreiding van Het Parool’.

De meesten hadden maanden vastgezeten in kamp Amersfoort, ze waren zwak en uitgeput. De verdediging bestond uit 4 Duitse advocaten die na enige procesdagen, 5 minuten met hun cliënten mochten spreken. De dossiers hadden zij niet in mogen zien. Een week later volgden de vonnissen:

Het waren 17 doodvonnissen, uiteindelijk kregen er drie levenslang. Zes werden naar kampen gestuurd, wat slechts drie van hen overleefden.

Dertien Parool-medewerkers werden op 5 februari 1943 op de Leusderheide doodgeschoten. Onder hen: Willem Gertenbach, Willem Gerrese en Lambert Rima. In 1945 zijn deze dertien herbegraven op de Eerebegraafplaats Overveen. Zij worden daar jaarlijks op 5 februari plechtig herdacht.

Advertentie
%d bloggers liken dit: